At The Handsome Family er et av verdens stiligste band, ser ut til å ha gått verden hus forbi. I dag fant jeg nemlig godbiten Down in the Valley ("a treasury of their most willowy and haunted songs") for latterlige 49,90 på Platekompaniet.

Det er et ekte mann- og koneprosjekt, dette her. De ser ut som om de tilhører en religiøs sekt som hoppet av utviklingen en gang på 1800-tallet. Hun skriver tekstene og han synger dem med malmfull country-røst. Musikken lager og spiller de inn hjemme i stua ved hjelp av en Macintosh G3. Det er definitivt hjemmelaget, men ikke plagsomt opphengt i estetikken man vanligvis forbinder med lo-fi. Det er mer beslektet med musikk man laget før det eksisterte opptaksutstyr i det hele tatt.

Men det mest unike med The Handsome Family er nok tekstene - små, hverdagssurrealistiske noveller som gjennomgående handler om galskap og død. På et helt unikt og genialt vis. Om stakkars Lenore som ble fløyet vekk av kråker, om den triste melkemannen som skulle ønske han var en bøtte med melk, om usynlige fugler som sitter på hendene til døde menn, om kvinnen som druknet barna sine fordi hun ikke orket å se dem vokse opp til å bli fattige.

Det er faktisk enda bedre enn det høres ut.

Kommentarer