Quart sliter om dagen. Man skulle egentlig ikke tro det var mulig å ha så stor suksess år etter år, bare for å ende opp med millionunderskudd. Men det har de altså klart, surrehuene borte på Odderøya. Worst case scenario nå, er at de blir slått konkurs og at årets festival var den siste. Det ville i så fall bety kulturell død for denne byen. Bakstreberne og pietistene kan si hva de vil - det er Quart som har æren for at Kristiansand ikke har implodert i sin egen selvtilfredshet og trangsynthet for lenge siden.

Men jeg tror ikke det kommer til å skje. At Quart skulle forsvinne er bare en utenkelig tanke. Kristiansand trenger Quart mer enn Kristiansand synes å forstå. Handelsstanden kan ikke bare gi opp en sånn gullgruve. Moralistene vil alltid trenge noe å rette sin hellige vrede mot. Og noen av oss er bare alt for glade i gå på konserter.

Undertegnede kom til Kristiansand i 1992, samme år som Quart startet opp. Og jeg har ikke tall på de gode opplevelsene jeg har hatt på festivalen. Quart er lange, varme sommerdager med venner, øl og en overflod av konserter i verdensklasse. En del snobber har etter hvert fått det for seg at Quart kun er et slags utvidet russetreff for Bærumsungdom med silikonpupper, tåpelige hodeplagg og dyre solbriller. Vel, for noen er det sikkert det. Men for flertallet av oss har disse julidagene alltid kretset rundt musikken.

Jeg begynte å tenke på hvilke artister jeg har fått med meg opp gjennom årene. Det er en del. Noe hummer, mest kanari. Mange nevnt, mange glemt:

Daniel Lanois, Kung Fu Girls, Seigmen, Motorpsycho, Godflesh, Therapy?, 808 State, Utah Saints, DeLillos, Grant Lee Buffalo, Elastica, Blur, Suede, Ash, Foo Fighters, Nick Cave and the Bad Seeds, Beastie Boys, Iggy Pop, Whale, Portishead, Reef, Teenage Fanclub, Happy Mondays, Midnight Choir, Mercury Rev, Cato Salza Experience, The Jesus and Mary Chain, Garbage, Skunk Anansie, The Cardigans, Bob Hund, Eels, Calexico, The Flaming Lips, Beth Orton, Oasis, Moby, Rollins Band, Sonic Youth, Elliott Smith, Madrugada, Euroboys, Death in Vegas, Massive Attack, Beck, PJ Harvey, The Hives, Gluecifer, Motörhead, Lambchop, Cadillac, The Strokes, The White Stripes, David Bowie, Turboneger, Stereo MC's, Rammstein, Queens of the Stoneage, Jon Spencer Blues Explosion, Bjørn Berge, The Flying Crap, Joe Henry, HGH, Beth Gibbons & Rustin' Man, Morrissey, The Cumshots, My Morning Jacket, Peaches, Black Debbath, Danko Jones, Novac, The Low Frequency in Stereo, Noxagt, Franz Ferdinand, Pixies

Det skal bli interessant å se hvilke navn jeg kan føye til denne lista i årene som kommer.

Kommentarer