Roy anbefaler tegneserier

Etter at jeg tok over layoutjobben på Stimuli igjen, har jeg også skrudd opp takten på skriveriene mine. I siste nummer blir min ode til Quart-festivalen, opprinnelig skrevet til bloggen, foreviget på papir. På oppdrag har jeg dessuten skrevet en anmeldelse av Hilde Heltbergs siste plate.

Sist, men ikke minst, slenger jeg ut fem tegneserieanbefalinger. Erik Faber anbefaler plater, Roy anbefaler tegneserier - sånn skal det være.

Jason: Du går feil vei
Gal vitenskapsmann skaper monster. Monster føler seg ensomt (og kåt). Vitenskapsmann skaper kvinnelig partner til monster. Vitenskapsmann blir selv forelsket i kvinnelig partner. Trekantdrama og forviklinger oppstår. Høydepunktet i denne ellers så ordløse historien, er dialogen mellom de gale vitenskapsmennenes pukkelryggede assistenter.

Adrian Tomine: Summer Blonde
Usikre, fomlende tenåringer og noenogtjueåringer som hverken vet hva de vil eller hvordan de skal få det til. Ensomhet, fremmedgjøring og desperasjon. Seriene til Tomine er ikke stort muntrere enn som så. Likevel er det uhyggelig lett å kjenne seg igjen i disse skarpt tegnede portrettene.

Alan Moore og Kevin O'Neill: The League of Extraordinary Gentlemen
Filmatiseringen med Sean Connery er visstnok en skikkelig kalkun, men dette er en svært underholdende lek med noen av Victoria-tidens mest kjente fiktive figurer - Kaptein Nemo, Dr. Jekyll/Mr. Hyde, Sherlock Holmes, Den usynlige mannen m.fl. Vi snakker med andre ord om reale guttebok-eventyr. Utgis på norsk i disse dager.

Daniel Clowes: Eightball nr. 23
Man blir ikke nødvendigvis en helt selv om man skulle slumpe til å få superkrefter. En superhelthistorie trenger ikke nødvendigvis å handle om muskuløse helter og heroisk dåd, den kan også være om forvirrede tenåringer og makt som korrumperer. Iskald og uhyggelig sjangerlek som ingen gjør Clowes etter.

Chip Kidd (red.): Peanuts - The Art of Charles M. Schultz
En slags utklippsbok som hyller Charles Schultz' 50 år med daglige “Knøttene”-striper. Fra de første prototypene av figurene hele verden kjenner, til en gammel manns siste, skjelvende streker. Her er hundrevis av striper, men også skisser, fotografier, leketøy og rariteter. Og alt er fotografert - ikke scannet, slik at fargemispass, gulnet papir og kaffeflekker er bevart. Denne boka er full av tekstur og poesi, og jeg får alltid en god følelse av å bla i den.

(Flere skriverier er samlet på denne siden.)

Kommentarer