Alfabetisk eller psykotisk?

Spørsmål:

Hvordan organiserer dere nerder som leser denne siden DVD-samlingene deres?

Jeg presiserer med en gang at dette er et rent praktisk spørsmål. Folk med få CD-er og DVD-er har vanskelig for å forstå problemet, men når samlingen har passert tre-sifret begynner det rett og slett å bli vanskelig å finne fram. Coverne slår hverandre ihjel, og plutselig står man der og klør seg i skallen og lurer på om det bare var innbilning at man kjøpte den Special Double Disc Director's Cut Anniversary Collector's Edition av den albanske 3D-stumfilmen som han fyren i filmklubben sa var bedre enn sex.

CD-er er greit: Alfabetisk etter artist, deretter kronologisk.

Men DVD-er: Sorterer man etter regissør? Tittel? Hovedrolleinnehaver? Genre? Nasjonalitet? Produksjonsår? Filmselskap? Fargen på coveret?

Kompisen min Rune sorterer filmene etter hvor godt han liker dem. Men det blir bare for upresist, spør du meg.

Selv kjører jeg for øyeblikket en fritt improvisert blandingsløsning: Westernfilmene og komediene er sånn noenlunde gruppert, Jack Nicholsons filmer står samlet, Coen-filmene står på rekke, de to-tre norske filmene står sammen. Musikkfilmene virker befriende uproblematiske - helt til man kommer på at The Last Waltz tross alt er regissert av Martin Scorsese.

Og problemene bare hoper seg opp når man først har begynt å tenke seg om: Manhunter hører naturlig sammen med The Silence of the Lambs, men det er jo også en Michael Mann-film og hører dermed like naturlig sammen med Heat. Eller hva med Alien? Det er en Ridley Scott-film, men det er nesten for teit om den ikke står sammen med Aliens. Og ville det ikke være galskap å påstå at 2001 har noe til felles med Robot Monster - selv om de begge unektelig hører til i science fiction-genren?

Skjønner hva jeg mener?

Det må da finnes en EU-standard for slikt? Eller er man dømt til å sakte men sikkert gå fra konseptene etter hvert som samlingen vokser en over hodet og man føler at man ikke lenger har kontroll på livet sitt og man begynner å få rare vaner og kle seg sært og en vakker dag blir man bært hylende ut av leiligheten med lang vilt hår og skjegg og ikke får man pult hvis man er sånn heller.

Akkurat nå har jeg mest lyst til å slenge alt i en stor haug bak sofaen og prøve å tenke på noe annet.

Kommentarer