Jo eldre jeg blir, jo mer opptatt blir jeg av selve aldringsprosessen.

Det er ikke fordi jeg har et spesielt nostalgisk forhold til min egen ungdomstid. Tvert i mot tror jeg at jeg var gjennomgående ubekvem i rollen som "ungdom", og jeg synes det er mye enklere å være 36 enn 16.

Men det stadig eskalerende fysiske forfallet er jeg slett ikke bekvem med. Best vises det selvsagt på omgangskretsen. De ser plutselig så... gamle ut alle sammen. Ølmager. Rynker. Poser under øynene. Grå hår. Høye viker.

Selv har jeg begynt å kikke på fettprosenten i maten jeg kjøper. Jeg har gjort noen smått patetiske forsøk på å sette meg selv i fysisk aktivitet. Jeg har begynt å tenke på om det ikke ville vært lurt å få seg noen fritidsinteresser som ikke involverer stillesitting, øl og røyk. Ting jeg ville ha fnyst av for bare få år siden.

Min indre, bekymrede gamle mann fikk ytterligere vann på møllen da jeg bladde meg gjennom (det usedvanlig stygt utformede) helgebilaget til VG i dag. Først var det artikkelen "Mannens biologiske klokke". Etter den korte, men knusende ingressen "Visste du at menn er best før 35?", står følgende om livet i trettiårene:

  Testosteronnivået synker ved fylte 30, og potensen reduseres. Hormonbalansen endres. Ved passerte 35 vil mange merke dette i form av redusert sex-lyst, ereksjonssvikt, mer kroppsfett, tap av muskelmasse, tap av benmasse, lavere energi, håravfall, forstørret prostata mv. (...) Fertiliteten synker, og menn som er 35 og eldre har dobbelt så stor risiko for å være infertile sammenlignet med menn under 25. Nå skjer også en betydelig økning i DNA-skader på sæden, hvilket øker risiko for sykdom og defekter hos avkom.

Og dette handler altså ikke om å være i femti- eller sekstiårene, men i trettiårene. Jøje meg!

I samme magasin er det også et intervju med Kristopher Schau. Han er ett år eldre enn meg, og tydeligvis opptatt av de samme tingene:

  Jeg tar trankapsler, vitaminer og spiser riktig. Jeg er opptatt av at avføringen min har bra kvalitet.

Han prøver også så godt han kan å forsone seg med alderdommen:

  Jeg forstår absolutt ingenting av min egen samtid. Da er det vanskelig å føle seg noe annet enn gammel. Jeg klarer faen meg ikke å brenne en CD en gang. Jeg har ingen idé om hva 18-åringer driver med i dag, eller verdisynet deres. Det er meg totalt fremmed, men sånn skal det vel være. Jeg er en "has-been", og det passer meg egentlig helt perfekt. (...) Alderdommen er jo en massakre.

Han kan fremdeles få sagt det, gamle Schau.

Jeg lurer forresten på om det ikke var enklere å bli gammel i tidligere tider. I Anders Giæver sin spalte på side 2, leser jeg ihvertfall følgende:

  The Rat Pack var konger i en tid da ekte mannfolk var over førti år og røykefrie områder var science fiction.

Kommentarer

 1. Jeg er 24 og kjenner meg igjen i noe av det Kristopher Schau sier om å ikke føle noen kontakt med sin egen samtid og hva ungdom er opptatt av. Jeg velger å tro at følelsen av å være eldre enn man er har å gjøre med å ha andre interesser enn flertallet.

  SvarSlett
 2. jeg har stor tro på at hadde ikke jeg hatt yngre søsken som holder meg oppdatert hadde jeg nok vært over tredve mentalt sett allerede. nå er ikke jeg mann og kan sette meg i samme bås. det sies jo at kvinner/damer blir bare bedre og bedre med alderen, så jeg har vel inget å frykte.. men jeg er nok sammen med en altfor gammel mann. må få han ut på sykkelen.

  SvarSlett
 3. Er det riktig å kalle folk over 35 "gamle krok" når man skal hjelpe dem over gaten?

  SvarSlett
 4. Houseman: Godt poeng. Min største redsel i forhold til min nært forestående alderdom (bortsett fra smertefull sykdom og impotens), er å bli en del av Tore Strømøy-segmentet. Det har heldigvis gått bra så langt.

  Helene: Og jeg som trodde at det var mannen som alltid var i sin beste alder. Man lærer så lenge man lever, skjønner jeg.

  Calvin: Folk på den alderen tilhører det som ble kalt "ironi-generasjonen". De er derfor vant til å le av alt, inkludert seg selv. Men ikke bli overrasket om de får et drag av vemod over seg når du sleper dem med deg over gaten.

  SvarSlett
 5. "nyheter" som trekker meg ytterligere ned i søla nekter jeg å betale for og langt mindre lese. alt er fiksjon allikvel. bruk heller penga på noe oppbyggelig. det er vel ett fett om kvaliteten på sæden er dass, så lenge du vet bedre.

  SvarSlett
 6. Jeg leste nylig i new scientist om et eksperiment der det ble vist at den betydelige nedgangen i testosteron hos menn i tredveårene i stor grad skyldtes at de giftet seg. Gifte menn har signifikant lavere testosteron enn ugifte menn når man korrigerte for alder. Denne studien ble utført i en populasjon mennesker et sted i Afrika hvor flerkoneri ikke var helt uvanlig. Interessant nok så var testosteronnivået ytterligere lavere for hver ekstra kone en mann hadde klart å dra på seg.

  Det er altså kvinner som er skyld i menns brå aldring rundt de tredve.

  SvarSlett
 7. Jenny: Du er ung. Fortsett med det.

  Isobel: Det var det jeg trodde. Godt å få det bekreftet av vitenskapen. Bra blogg, forresten.

  SvarSlett
 8. Takktakk

  Det er forresten bare å lete, det finnes vitenskap der ute til å bekrefte alt mellom himmel og jord.

  SvarSlett
 9. Jeg vil forresten også takke for å ha oppdaget bl.a. Forskning.no gjennom bloggen din, Isobel (og selve bloggen for den delen, mye bra å lese der også).

  SvarSlett

Legg inn en kommentar