Verdens fineste sang 5

Under den nokså cheesy vignetten "Verdens fineste sang" skriver jeg om låten jeg synes er - you guessed it! - den aller fineste akkurat nå. For å bevise at jeg vet hva jeg snakker om, legger jeg dessuten en mp3-fil ut til nedlasting.
Verdens fineste sang 5:
"'Cross the Green Mountain" med Bob Dylan


I 2008 later mange fremdeles til å oppfatte Bob Dylan som en 60-tallsartist. Ennå kan man risikere å se ham bli omtalt som "protestsanger". Men å tenke på Dylan som "han som skrev 'Blowin' in the Wind'", er ikke bare å grovt undervurdere 45 års kontinuerlig virke som artist, men også å ha gått glipp av veldig mye.

Bob Dylans livsverk handler ikke om de strålende enkeltøyeblikkene, men om helheten. Det handler om en manns lange, kronglete vei gjennom livet. Det handler om hans forsøk på å finne seg selv - eventuelt miste seg selv - i politikk, i poesi, i kjærlighet, i familie og i religion. Selvsagt har ikke alt Dylan har laget like stor egenverdi, men sett i et slikt perspektiv blir selv de mest mislykkede og halvhjertede platene hans en kilde til fascinasjon. Historien om et liv blir tross alt ikke komplett uten man tar med både opp- og nedturene.

At Bob Dylan etter alle disse årene fremdeles er en artist i bevegelse, ble sist bekreftet denne uken - med utgivelsen av Tell Tale Signs, den åttende installasjonen i hans Bootleg Series.

Platens episke høydepunkt, avlsuttende "'Cross the Green Mountain", ble skrevet til borgerkrigsfilmen Gods and Generals i 2002. Verken tematikken eller tidsepoken kunne kledd den aldrende Dylan bedre. I sangen inntar han rollen som den siste soldaten på slagmarken. Verden er kald og grå som aske. Med sine falne våpenbrødre liggende rundt seg i det blodstenkte gresset, myser han mot grålysningen. Fra bortenfor den kan han høre fjern musikk. Han vet at slutten er nær. Alt han har igjen, er overbevisningen om at han har stått for det som er sant og riktig. Han begynner å gå mot byen.

Bob Dylan inntar en rolle, men han synger også om seg selv - om hvor han befinner seg i sin egen karriere og sitt eget liv.

Og mer kan ikke en kunstner gjøre.

Bare hør selv.

Mp3: "'Cross the Green Mountain"

Kjøp albumet The Bootleg Series Vol. 8: Tell Tale Signs - Rare And Unreleased 1989-2006 hos Platekompaniet.

Kommentarer

Legg inn en kommentar