Lese- og lyttetips for helgen

Ennå er det kanskje noen måneder igjen av 2009, men jeg har allerede lenge ment at årets beste plate heter Heidersmenn og er laget av Stein Torleif Bjella fra Øvre Ål.

Jeg har misjonert for denne platen siden tidlig i vår en gang, og mener jeg kan skryte på meg å ha konvertert minst et titalls sjeler. Og jeg vet også at disse igjen har spredt ordet til noen titalls andre. Dette sier langt mindre om mine misjoneringsevner enn det sier om Bjellas plate. Med den har han truffet en nerve få andre har turt å berøre, i hvert fall ikke i populærmusikalsk form.

Heidersmenn er en plate om tause menn, om bygda, om kjærlighet og lengsel, og alle de andre tingene som betyr noe. Det er en jævlig mørk og vond plate, men den er også inkluderende, varm og vittig. Jeg kjenner voksne menn som har begynt å grine på offentlige steder til denne musikken.

Én av dem som er blitt grepet, er journalist André Løyning. André er så fan at han reiste til Øvre Ål ens ærend, for egen regning, for å intervjue Bjella. Der ble han invitert på både fisketur og Fernet i kjøkkenglass. Resultatet foreligger nå i form av et langt intervju i PDF-format som kan lastes fra bloggen hans.

Bedre helgelesning får du ikke.

Og hvis du ikke har hørt Heidersmenn, vet du hva du har å gjøre. Det er ikke vanskeligere enn at du finner den på for eksempel Spotify.

Kommentarer